Second Logo

Motum utökar tillgängligheten för anrika Scandic Holmenkollen Park

I ett av Oslos mest ikoniska och kulturrika områden ligger hotellet Scandic Holmenkollen Park. Nu har tillgängligheten till den populära besöksdestinationen ökat, tack vare en hållbar hisslösning levererad av Hydroware och Motum AS. Hissen står i modern konstrast till den historiska kontext som den befinner sig i. Samtidigt bidrar den till att framhäva de ansedda detaljerna från det gamla sanatoriet, även kallat Dragebygget. Scandic Holmenkollen Park har helt enkelt utökat sin tillgänglighet och samtidigt bevarat den storslagna arkitekturen.

Lång historia sammanflätas med ny teknik under modernisering

129-årig historia och kultur ekar från toppen av Holmenkollen då det renoverade Scandic Holmenkollen Park återigen har öppnat efter en omfattande 15-månaders renovering. En plats känd för sitt rika kulturarv och för att vara ett av Norges mest besökta turistmål, borgar för betydande uppmärksamhet riktad till hotellet och dess estetiska uttryck.

Dragebygget, som är byggt i den ikoniska norska drakstilen, har fungerat som en kulturell och känd mötesplats i över ett sekel. Nu kan fler uppleva hotellet som blivit mer tillgängligt tack vare en hållbar hisslösning från Motum AS och Hydroware. För att säkerställa att den nya installationen ska kännas som en genuin del av byggnaden, har hela processen och alla designval präglats av vördnad för byggnadens historia.

En adderad dimension

Ett av de viktigaste besluten att överväga när en ny hiss ska installeras i en äldre byggnad, är själva placeringen. För Camilla Aasgaard, arkitekt på Mellbye Arkitektur Interiør, visade sig ett alternativ vara det självklara valet sett till både funktionalitet och design.

– Flera alternativ övervägdes innan vi landade i den bästa placeringen för hissen, konstaterar Camilla. Den obestridligt bästa platsen visade sig vara i det redan befintliga trapphuset. Hissen nås från Kungens entré från innergården och ger service och tillgänglighet till alla tre hotellvåningarna och vinkällaren.

Trapphuset och den ursprungliga träkonstruktionen, med sina handsnidade detaljer, har bevarats i utmärkt skick. Det var utmanande att addera ett hisschakt i mitten av trapphuset utan att beröva det sitt ikoniska utseende. Ett nära samarbete mellan Mellbye Arkitektur Interiør, Hydroware och Motum AS resulterade i en hiss som nu står i modern kontrast till Dragebyggets historiska miljö. Camilla Aasgaard menar att kontrasterna lyfter fram byggnadens historia då detaljerna från stål- och glasinkapslingen framhäver det gamla robusta virket.

– Vi bestämde oss för hisskorg och schakt konstruerade i så mycket glas som möjligt, säger Camilla. Alla utvändiga detaljer av stål målades i en mörk rödbrun färg medan stålet i korgen oxiderades. Resultatet är en hiss som utmärker sin miljö och ger en extra dimension till helheten.

Med hissen placerad i mitten av det gamla trapphuset, dirigerar dess moderna influenser beskådarens uppmärksamhet till den ursprungliga träkonstruktionen. Resultatet är en hållbar hisslösning som i flera generationer kommer kunna tjäna besökare från hela världen med tillgång till att uppleva det unika hotellet.

Storslagen historisk interiör kombinerad med modern funktionalitet

Hållbar harmoni

Att åstadkomma en hållbar skräddarsydd lösning för Scandic Holmenkollen Park visade sig stundtals utmanande. Den tillkommande lösningen behövde verka i harmoni med den fysiska miljön. Projektet krävde kreativitet och kunnande från både Hydroware och Motum, som är experter på komplexa hissprojekt. Tack vare de båda bolagens erfarenhet och uppfinningsrikedom, står nu den färdiga lösningen som en klenod i hjärtat av byggnaden. Den modulära designen säkerställer att hissen kan leva som en naturlig del av Dragebygget i flera generationer framöver.

När det kommer till hållbarhetsaspekten för hela renoveringen har inget lämnats åt slumpen. 100 procent förnybar energi, miljömärkta produkter och exkluderandet av engångsartiklar är några av de insatser som genomförts för att säkerställa en miljömärkning från Svanens rigorösa kriterier. Byggnaden uppfyller dessutom BREEAM-NOR, Norges främsta miljöcertifiering för byggnader. Kyrre Sagen, vd på Motum AS, menar att valet av hiss verkar i samstämmighet med det övergripande projektet.

– Det ligger i vårt DNA i Motum AS att vi söker utmanande projekt där vi får tänka utanför boxen. Vi har turen att vi ofta blir tillfrågade från kunder med speciella krav på både lösningar, design och kvalitet. På Dragebygget utmanas vi på många sätt, planeringen tillsammans med beställarens rådgivare och med Hydroware har fyllts med detaljer för att

uppnå en installation i dessa speciella och förfinade miljöer men också planering för en smidigt genomförande av projektet. Jag är stolt över vårt team som har gjort ett extraordinärt jobb och resultatet har varit över förväntan.

Mikkel Vangsgaard, som representerar fastighetsägaren Eiendomsspar och Rica Eiendom, är mycket nöjd med den slutgiltiga lösningen och för allt dedikerat arbete.

– Vi är mycket nöjda med installationen och med allt arbete som lagts ner, säger Mikkel Vangsgaard. Alla inblandade parter har visat hänsyn till både funktionalitet och estetiskt uttryck, samt förståelse för hissens betydelsefulla roll i ett gammalt och viktigt trapphus. Dragebygget och dess arkitektur har hanterats med respekt – både vad gäller det fysiska arbetet som utförts men även gällande design och detaljer kring hissen och dess konstruktion. Hissen ger inte bara en avgörande funktion för hotellet, den erbjuder också en intressant vertikal resa genom trapphuset.

Fler nyheter

Samtliga Motum-bolag omcertifierade

Årets ISO-revision är nu klar och samtliga bolag inom Motum-koncernen…

Ta del av Vinga Hiss Nyhetsbrev No1 2020

Välkommen att ta del av Vinga Hiss nyhetsbrev för kunder…