Second Logo

Skötselguide för gamla hissar

Är ni stolta ägare till en gammal hiss? Att vårda och modernisera er äldre hiss är ett bra sätt att inte bara förlänga dess livslängd utan också ett enkelt knep i att värna om miljön er ekonomi.

Ta hand om äldre hissar

Oavsett om ni är en kommersiell fastighetsägare, privat fastighetsägare eller bostadsrättsförening finns goda anledningar att sköta om sin äldre hiss och säkerställa att den mår bra och håller längre. Här är vår guide för hur ni sköter om er gamla hiss och varför modernisering ofta är ett smartare val än att bygga helt nytt.

Regelbundet underhåll

För att säkerställa att er gamla hiss fortsätter att fungera smidigt och säkert är regelbundet underhåll avgörande. Vårt starka tips är gemensamt med en professional partner schemalägga service och inspektioner för att tidigt upptäcka eventuella problem i och undvika dyra reparationer.

En underhållsplan är en dokumenterad plan som är bra inför budgetering och planering för framtida reparationer och moderniseringar. En välutformad underhållsplan är viktig för att förebygga driftstopp, minska risken för olyckor och förlänga hissens livslängd. En underhållsplan kan sträcka sig över en lång period som 20 år. Mest vanligt är att den sträcker sig över en 5 årsperiod för att kunna budgetera underhåll och undvika överraskningar.

Exempel på vad som kan ingå i en underhållsplan för en hiss:

  • Byte/uppgradering av nödtelefoner
  • Ompackning av cylindrar
  • Oljebyte av hydraulolja
  • Bärlinor
  • Belysning – byte av lysrör mot ledbelysning

Livslängden för en hiss beror på flera faktorer. Kvalitén på hissen, hur ofta den underhålls, eller hur ofta den används för att nämna några exempel. I genomsnitt kan en hiss förväntas ha en livslängd på cirka 20 till 30 år. Därefter är rekommendationen att göra en renovering/modernisering av hissen för att förnya de delar som har större slitage än andra delar.

Modernisering: En kostnads- och miljövänlig åtgärd

Att modernisera er gamla hiss är inte bara en fråga om bekvämlighet och säkerhet, det är också ett steg mot att minska din koldioxidavtryck. Genom att uppgradera till moderna komponenter och energieffektiv teknik kan ni minska energiförbrukningen avsevärt jämfört med att bygga en helt ny hiss.

När en hiss varit i drift i ca 20-25 år behöver den genomgå en renovering. Det kallas modernisering. På Motum har vi lång erfarenhet av att modernisera alla typer av hissar. Att modernisera hissen innebär att man behåller så många originaldelar som möjligt och bara byter ut det som är trasigt eller inte klarar dagens krav på driftsäkerhet och miljöpåverkan.

Att investera i modernisering av er gamla hiss kan också vara en ekonomiskt fördelaktig åtgärd på lång sikt. Genom att minska driftskostnaderna och undvika stora reparationer eller ersättningar kan du spara betydande summor pengar över tid.

Säkerhet först

När ni väljer att modernisera en äldre hiss är det viktigt att prioritera säkerheten. Detta är annars något som kan släpa vid äldre hissar av utdaterade modeller med gammalt material och bristfälliga tekniska säkerhetsfunktioner. Se därför till att välja en pålitliga och certifierad leverantörer och installatörer för att garantera att hissen framåt uppfyller de senaste säkerhetsstandarderna. Det finns olika säkerhetsföreskrifter som gäller för hissar. Det finns till exempel krav på nödtelefoner i hissen, räddningsutrymmen, brandsäkerhet och regelbundna kontroller. Dessa föreskrifter kan variera beroende på land och typ av hiss, så att själv sätta sig in i ämnet kan vara både snårigt och tidskrävande.

Kontakta en expert

För att få råd om hur du bäst tar hand om er gamla hiss och genomför en modernisering som passar era behov och budget, får ni gärna kontakta oss på Motum. Vi har lång erfarenhet av att modernisera och sköta om äldre hissar av olika sorter, i olika fastigheter runt om i landet.

Genom att ta hand om er gamla hiss och överväga modernisering som ett hållbart alternativ, säkerställer ni inte bara en trygg hissupplevelse, utan gör också en positiv skillnad för miljön och er plånbok.

Vill ni veta mer om hur vi förbättrar säkerheten i hissar? 

Vi strävar alltid efter att kombinera fastighetens estetik med funktionalitet av bästa kvalitet. Genom säkra installationer av alla sorters hissar kan vi erbjuda fastighetsägare och fastighetens besökare en bättre hissupplevelse.

Kontakta oss

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Eller läs någon av våra senaste artiklar