Second Logo

Nyinstallation av hiss till BRF:ens fastighet

Att ha en hiss i fastigheten medför stora fördelar för de boende, men innebär även ett omfattande ansvar för bostadsrättsföreningens styrelse. Hissar kräver regelbunden tillsyn och underhåll för att säkerställa att de fungerar säkert och korrekt. Enligt branschföreningen Hissförbundet finns det cirka 126 000 hissar i Sverige, varav över hälften är äldre än 30 år. Dessa hissar saknar ofta modern säkerhetsutrustning, vilket gör att riskerna för olyckor ökar. Här går vi igenom vad som krävs av styrelsen för att säkerställa en säker hissmiljö i fastigheten.

Årliga besiktningar av hissen och ansvarsfördelning

Styrelsen ansvarar för att hissen uppfyller gällande säkerhetskrav och ska se till att den besiktigas varje år av ett oberoende besiktningsorgan. Besiktningen befriar dock inte föreningen från det fortlöpande ansvaret att hålla hissen i gott skick. Vid allvarliga fel måste hissen omedelbart tas ur bruk tills problemen är åtgärdade. Detta gäller även vid återkommande problem, även om dessa inte bedöms som livshotande. Om olyckor inträffar kan styrelsen ställas till svars, något som i extrema fall kan leda till rättsliga konsekvenser.

Det är också fastighetsägarens ansvar att rapportera olyckor och allvarliga incidenter till byggnadsnämnden i kommunen. Att inte agera i tid kan leda till juridiska efterspel, med extreme exempel som i ett tidigare fall där en bostadsrättsförenings styrelsemedlem anklagades för vållande till annans död efter att en hissolycka inträffat.

Service och underhåll av fastighetens hiss

För att minimera riskerna och hålla hissarna i optimalt skick har många föreningar tecknat serviceavtal med hisserviceföretag. Även om dessa företag kan ansvara för den dagliga skötseln och tillsynen, kvarstår det juridiska ansvaret hos fastighetsägaren. Föreningen bör därför välja ett serviceföretag som kan leverera den expertis och kvalitet som krävs för att upprätthålla säkerheten enligt gällande föreskrifter.

Motum har lång och gedigen erfarenhet av att agera både servicepartner och rådgivande expert inom området, och bistår gärna i det stöd er styrelse behöver för att göra en översyn av hissarna och säkerställa dess funktionalitet och säkerhet.

Planering och budgetering för framtida investeringar

Utöver löpande underhåll är det viktigt att styrelsen budgeterar och planerar för större investeringar, som att byta ut hela hissen eller viktiga komponenter när det behövs. Särskilt äldre hissar kan behöva omfattande renoveringar för att fortsätta fungera säkert. Enligt Boverkets föreskrifter måste hissar som renoveras eller byts ut uppfylla dagens säkerhetsnormer, även om de ursprungligen installerats enligt äldre regler. Här har vi på Motum ett stort fokus på att bevara så mycket som möjligt av de fungerande komponenterna i en hiss, för att bespara både miljön och er förenings ekonomi. Även om hissen varit i tjänst länge, och i sin helhet behöver bytas ut, finns ofta många beståndsdelar som har mycket lång livslängd kvar och kan återanvändas.

Möjlighet till statliga bidrag vid förbättrad framkomlighet

Föreningar kan ansöka om statligt stöd för att anpassa trapphus och öka tillgängligheten, vilket bland annat omfattar installation eller uppgradering av hissar. Bidraget syftar till att underlätta för äldre personer att bo kvar i sina hem. Föreningar kan också få ekonomiskt stöd för att installera hiss i fastigheter som saknar detta, något som både ökar värdet på fastigheten och gör den mer tillgänglig för fler. Är detta något ni undrar över kan vi gärna agera bollplank och rådgivande funktion. Vi har flertalet exempel av lyckade fall där vi stöttat bostadsrättsföreningar med stort behov av att uppgradera sina hissar och underlättat för boende och besökare till fastigheten.

Värdet av en fungerande hiss

En väl fungerande hiss är inte bara en bekvämlighet utan en viktig säkerhetsaspekt i flerfamiljshus. Det är av yttersta vikt att styrelsen tar sitt ansvar för underhåll, besiktning och nödvändiga renoveringar. Genom att teckna serviceavtal och hålla er informerade om möjliga statliga bidrag kan föreningen både förbättra säkerheten och tillgängligheten för alla boende. Har ni några funderingar är ni alltid varmt välkomna att höra av er till oss på Motum!

Kontakta oss

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Eller läs någon av våra senaste artiklar