Second Logo

Sista chansen att söka investeringsstöd

I takt med att Sveriges befolkning åldras och behovet av tillgängliga bostäder ökar, har investeringsstödet för hissar varit ett avgörande redskap för fastighetsägare att modernisera sina fastigheter. Men nu går detta viktiga stöd mot sitt slut. Regeringen har i budgetpropositionen för 2025 aviserat att investeringsstödet för tillgänglighetsanpassning av hissar kommer att avvecklas den 31 december 2025. Detta innebär att det är sista chansen att ansöka om stödet – en möjlighet som inte kommer tillbaka inom överskådlig framtid.

Vad är investeringsstödet?

Investeringsstödet är ett statligt bidrag som syftar till att förbättra tillgängligheten i flerbostadshus. Det riktar sig till dem som vill efterinstallera, byta ut eller modernisera hissar i syfte att göra fastigheten mer tillgänglig, särskilt för personer med nedsatt rörlighet.

Stödets omfattning:

  • 25 % av anpassningskostnaden kan ersättas, upp till ett tak på 200 000 kronor per projekt.
  • Gäller framför allt gemensamma utrymmen i flerbostadshus, som exempelvis trapphus.
  • Målet är att göra det möjligt för fler människor – särskilt äldre – att bo kvar i sina hem längre, och samtidigt minska behovet av särskilda boenden.

Vem kan söka?

Stödet riktar sig till ett brett spektrum av aktörer i bostadssektorn:

  • Privata fastighetsägare
  • Allmännyttiga bostadsbolag
  • Bostadsrättsföreningar
  • Kooperativa hyresrättsföreningar
  • Byggbolag – som arbetar med nyproduktion eller större ombyggnader

Det är alltså inte bara större fastighetsbolag som kan dra nytta av detta stöd – även bostadsrättsföreningar och kooperativa initiativ har möjlighet att söka.

Hur underlättar stödet?

Att installera eller modernisera en hiss är en kostsam åtgärd. Investeringsstödet gör det ekonomiskt genomförbart att genomföra dessa förbättringar utan att tvingas till kraftiga hyreshöjningar eller extraavgifter för boende. Det är också ett sätt att framtidssäkra fastigheten – tillgängliga byggnader har högre attraktivitet och värde på bostadsmarknaden.

Dessutom bidrar investeringen till ett mer inkluderande samhälle där även personer med rörelsenedsättning har möjlighet att ta del av det vanliga bostadsutbudet.

Varför är detta sista chansen?

Enligt regeringens budgetförslag för 2025 kommer stödet att avvecklas efter den 31 december 2025. Det innebär att inga nya ansökningar kommer att beviljas efter detta datum. För den som överväger att tillgänglighetsanpassa sin fastighet är det alltså hög tid att agera. Att vänta kan innebära att man går miste om hundratusentals kronor i bidrag – med långsiktiga konsekvenser för både ekonomi och tillgänglighet.

Så ansöker du

Den ansvariga myndigheten är Boverket, och det är via deras webbplats du hittar mer information och kan skicka in din ansökan. Processen omfattar tekniska specifikationer, kostnadsberäkningar och planeringsunderlag – något som kräver god framförhållning. Vi hjälper gärna till dock, då det kan vara en snårig och tidskrävande process som vi bistått med många gånger, är ni varmt välkomna att kontakta oss för konsultation i ärendet.

Få hjälp av experter

Motum-koncernen är en av Nordens ledande aktörer inom hiss- och portlösningar. Genom våra lokala bolag över hela Sverige kan vi erbjuda specialiserad rådgivning och genomförande av projekt som omfattas av investeringsstödet. Vi hjälper dig hela vägen – från idé till färdig installation – med fokus på hållbarhet, kvalitet och tillgänglighet.

👉 Kontakta ditt närmaste Motum-bolag!

Det senaste från Motum

Motum-koncernen är Sveriges största oberoende hiss- och portleverantör. Tillsammans är vi 400 anställda från norr till söder som servar, moderniserar och installerar nya hissar och portar. Hållbarhet är ett ledord på Motum och vi lägger stor vikt vid att våra lösningar ska vara bra för både människa och miljö. För att ge våra kunder så stor valfrihet som möjligt arbetar vi uteslutande med öppna system.

Motum AB, c/o ITK AB, PO Box 11034, SE-161 11 Bromma Sweden, E-mail: info@motum.se