Second Logo

Vinga Hiss levererar unik hisslösning till Skansen Kronan

På uppdrag av TvåTumfyra Byggnads AB har Vinga Hiss levererat och installerat en ny hiss på Skansen Kronan i Göteborg. Den specialbyggda hissen installerades inuti fästningens 4-5 meter tjocka yttermur för att undvika att påverka byggnadens fasad och underlätta den dagliga driften. 

Skansen Kronan, ett av Göteborgs främsta landmärken, är en tidigare försvarsanläggning mitt i stadsdelen Haga som byggdes på 1600-talet. Idag används Skansen Kronans unika Kanonsal till bröllop, fester, konferenser och julbord med panoramautsikt över Göteborg.

Tillgängligheten till Skansen har tidigare varit begränsat då det från 1990-talet fram tills nu bara funnits en utanpåliggande plattformshiss, en hiss som under senare år bara fått användas för varor. Framtills idag har den enda ingången till tornet varit den lilla ursprungliga entréporten mot borggården, som leder via en smal vriden trappa upp till tornets innanmäte.

– Vi är mycket stolta över att ha fått det prestigefulla uppdraget att tillgängliggöra Skansen Kronan genom installation av en ny hiss. Den specialanpassade hissen som installerats i fästningens yttermur tillgodoser moderna krav på både tillgänglighet och arbetsmiljö samtidigt som kulturvärdet bibehålls, säger Pontus Bengtsson, Projektledare på Vinga Hiss.

– Hissen valdes av vår upphandlade entreprenör TvåTumFyra Byggnads för att möta de mycket speciella kraven i projektet, främst att vi inte kunde lösa utrymme varken i botten eller i toppen på normalt sätt, säger Dan Andersson, teknisk förvaltare på SFV. Resultatet har blivit mycket bra och vi är glada att det erbjöds en hög finish så att vi tillskapar en värdig och tillgänglig ny entré till byggnaden. Vinga och Hydroware var lösningsinriktade och de få avvikelser som dök upp hanterades med bra speciallösningar i samarbete med byggaren.

– Det känns otroligt bra att vi genom ett konstruktivt samarbete med Vinga och Hydroware lyckades åstadkomma en flexibel och kostnadseffektiv hisslösning som lever upp till de högt ställda kraven i projektet. Vi är naturligtvis extra glada över att få vara med och skriva ett nytt kapitel i Skansen Kronans långa historia, säger Fritjof Ahlstedt, Teknisk chef, TvåTumFyra Byggnads.

Nya hissen på Skansen Kronan

Nya hissen på Skansen Kronan

Nya hissen är tillgänglig från markplan och betjänar tre av byggnadens fyra våningar.

Projektet genomfördes tillsammans med Hydroware AB från Alvesta.

För mer information, vänligen kontakta:

Pontus Bengtsson
Projektledare Vinga Hiss
073-517 11 01
pontus.bengtsson@vingahiss.se