Second Logo

Lyftbord


Ett lyftbord är en anordning som används för att sänka och höja olika laster till en lämplig höjd. Lyftbordet gör därför arbetsplatser där tunga lyft är närvarande till säkrare och bättre arbetsplatser. De är även tåliga maskiner som erbjuder en hög tillförlitlighet och minimalt med underhåll.  Som hiss & portkoncern har Motum lång erfarenhet utav lyftbord och levererar idag till kunder inom olika industrier. Lyftbordet är särskilt användbart inom lagerhantering, verkstadsindustrier och på byggplatser.

Välj mellan robusta varianter för tuffa miljöer eller kundanpassade lyftbord för mer visuellt känsliga miljöer.

__________________________________

 • Denna lösning är användbar för att lyfta tunga föremål från en höjd till en annan.
 • Minskar risken för skador på rygg och nacke hos medarbetare.
 • Anordningen ökar produktivitet och effektivitet i arbetsmiljön.

Olika typer av lyftbord

Lyftbord används framförallt för industriellt bruk, men kan även synas inom den kommersiella sektorn. Lyftborden brukar delas in 5 stycken kategorier som anges här nedan:

 1. Stationärt: ett stationärt lyftbord används på en specifik plats för att höja eller sänka objekt.
 2. Mobilt: ett mobilt lyftbord kan användas precis som ett stationärt lyftbord. Den enda skillnaden mellan dessa är att det mobila lyftbordet kan transporteras runt med hjälp av t.e.x hjul.
 3. Saxlyftbord: ett saxlyftbord har samma funktion som ett stationärt eller mobilt lyftbord, att höja eller sänka last. Saxlyftbordet å andra sidan har ett specifikt rörelsemönster som liknar en sax som öppnas eller stängs.
 4. Skivlyftsbord: Skivlyftsbord har precis samma egenskaper som lyftborden ovan. Det som skiljer dessa åt är att skivlyftsborden höjs och sänks endast hydrualiskt.
 5.  Tippbart: Tippbara lyftbord används för att underlätta av eller pålastning av tunga objekt.

Vilka material tillverkas lyftbord av?

Ett lyftbord kan tillverkas i olika material och med varierande tekniska lösningar för att passa just ert behov som kund. Materialen som är vanligast förekommande är: stål, rostfritt stål och aliminium. Det material som väljs har oftast en inverkan på lyftbordets slutgilitiga användningsområde.

 • Lyftbord i aliminium används för lättare lyft. Detta då aliminum är ett väldigt lätt material med en densitet omkring 2.6-2.8 gram per kubikcentimeter.
 • Lyftbord i stål används för tyngre lyft, då stål är ett mer robust material och tål därmed tyngre last.
 • Lyftbord gjorda i rostfritt stål används framförallt inom verksamheter där korriosionsrisken är hög. Detta då rostfritt stål har en högre resistans emot korrosion. Det är även ett dyrare material än bara stål, då de innehåller fler legeringsämnen för att åstadkomma dess egenskaper.

Tekniska anpassningar

Det finns i huvudsak två system som kan driva ett lyftbord, ett hydrualiskt eller/och ett elektriskt system. Båda systemen används för att rikta energi i en viss riktning. Det hydrualiska systemet använder en vätska för att rikta energin i en riktning medan ett elektriskt system använder sig av strömmar och krafter för att överföra och rikta energin. Dessa två system kan också kombineras för att maximera slutresultatet.

Specialanpassningar

Lyftbord kan specialanpassas men också skräddarsys för att upfylla era behov, några exempel på specialanpassningar listas nedan:

 • Det kan anpassas för att hantera föremål av specifik vikt och storlek
 • Integreras in i produktionslinjer för att höja/sänka material
 • Anpassas för att möta säkerhetskrav som krävs i farliga miljöer. Exempelivs kan lyftbordet utrustas explosionsäkerhet.

Som nationell hiss- och portkoncern levererar vi olika typer av lyftbord i hela Sverige.  Vill du veta mer om lyftbord i allmänhet, eller kontakta oss gällande en förfrågan – är du varmt välkommen att fylla i kontaktformuläret nedan.

Historia

Versioner av dagens moderna lyftbord har använts sedan pyramiderna byggdes. Under den tiden kallades det för en skivlyftare. Skivlyftaren användes för att transportera tunga stenar till en högre höjd med hjälp av en rullande skiva och en hävstång. Dessutom har versioner av lyftbordet använts under både medeltiden och under den industriella revolutionen.

Kontakta oss

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Eller läs någon av våra senaste artiklar