Second Logo

Modernisering eller nyinstallation av hiss?

Det kanske kan verka snårigt och svårt att avgöra vilken typ av behandling en hiss bör få om man inte är alltför bevandrad på ämnet. Vad är skillnaden mellan de olika behandlingstyperna och när lämpar sig vilken bäst? Beslutet kretsar kring faktorer såsom ålder, tillstånd, prestanda, krav och budget. Ni kan vara lugna, Motum har nästan ett halvt sekels erfarenhet av service, reparation och modernisering. Vi vet vilken behandling som lämpar sig och vill gärna ge er underlag att fatta rätt beslut.

När är service det bästa alternativet för hissen? 

Om hissen fungerar klanderfritt så ska hissen behandlas med regelbunden service för att tryggafortsatt funktion. Kvalificerade tekniker hjälper även att identifiera om en hiss riskerar att utsättas för driftstörningar eller andra problem framåt. Genom att arbeta proaktivt så minskar riskerna för allvarliga störningar och potentiellt kostsamma problem.

När är reparation det bästa alternativet för hissen?

Reparation lämpar sig väl när en hiss uppvisar tecken på någon form av förslitning eller defekt som påverkar säkerhet, prestanda eller användarupplevelse. Detta skulle kunna vara om hissen är sliten eller om någon del av mekaniken behöver bytas ut. Det finns många tecken som kan indikera på att en hiss bör repareras och några av dessa är om hissen rör sig ojämnt eller skakar när den transporteras, när dörrarna inte rör sig sömlöst, om hissen plötsligt stannar till eller hoppar över en våning. Buller och konstiga ljud kan vara indikationer på att hissen bör repareras.

När är modernisering det bästa alternativet för hissen?


Modernisering är ett lämpligt alternativ om hissen inte längre uppfyller de regler angående säkerhet som föreligger. Detta kan innebär att byta ut stora delar av hissen för att uppfylla krav och standarder. En modernisering skulle även kunna innebära att man gör hissen brukbar för personer med funktionsnedsättningar eller begränsad rörelsekapacitet.

Om hissen varit i drift i över 20 år så kan modernisering vara högaktuellt. Ifall hissen ofta kräver reparation så kan det vara en god idé att modernisera den. Andra mer subtila tecken såsom dålig energieffektivitet, nötta knappar eller rost kan också vara viktiga indikationer för att avgöra om en modernisering är aktuell. Nya regler och föreskrifter tillkommer lite då och då, vilket medför att en hiss kanske måste moderniseras beroende på hur situationen ser ut.

Vi hjälper gärna till att samla in underlag och fatta beslut om vilken behandling som passar just era behov, tveka in på att kontakta oss för ett initialt samtal!

Kontakta oss

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Eller läs någon av våra senaste artiklar