Second Logo

Livscykelanalys – en jämförelse mellan nyinstallation och modernisering

Hållbarhet är ett nyckelord för oss på Motum såväl som en central del av hissens livscykelanalys. Både i hisschaktet och utanför. Därför är modernisering något vi förespråkar så ofta det är möjligt. Vi har ihop med Chalmers Universitet i Göteborg tagit fram en rapport där det framgår hur mycket energi som sparas i livscykelanalysaspekten om man väljer att modernisera hissen.

Rapporten visar att modernisering ger minst 50% lägre miljöpåverkan än om man river och installerar en ny hiss.

Här kan du ladda ner rapporten”Livscykelanalys – En jämförelse mellan nyinstallation och modernisering av hissar”.

Vill du veta mer om livscykelanalys för hissar? 

Vi är alltid måna om att leverera rätt service till hissen. Då handlar det om att göra noggranna livscykelanalyser av hissar för att säkerställa måendet och behovet. Genom att prioritera modernisering av hissen före att installera en helt ny, sparar vi både på miljön och våra kunders kostnader. Kontakta oss gärna för att höra mer om hur vi jobbar.

Modernisering av hissar

Efter ca 20-25 år så bör modernisering av hissen äga rum. Detta är en process då hissen genomgår omfattande renovering – istället för att anordning byts ut helt och hållet. Man kan då byte ut hisskorg, uppgradera styrsystem, säkerhetssystem och förbättra tillgänglighetsfunktioner för användare med begränsad rörlighet. Här kan du läsa mer om vad Boverket har att säga om drift, tillsyn, skötsel och underhåll av hissen!

Hissens livslängd

Motum arbetar för att reducera de ekologiska avtrycken på vår omvärld. En hiss ska ha samma livslängd som fastigheten. Den ska helst aldrig bytas ut – den ska moderniseras. Utan omfattande modernisering så kan en hiss beroende på frekvens av användning tillsammans med andra faktorer göra så att den håller i ca 25-30 år. För att förlänga livslängden så är det A och O att utföra regelbundna inspektioner och reparationer – allt för att trygga hissens välmående. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar med underhåll!

Kontakta oss

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Eller läs någon av våra senaste artiklar